Det finns oerhört mycket att säga om stress. Att det påverkar vår vardag är ju sant i allra högsta grad. Idag är till och med stress en faktor till utbrändhet, sjukdomar och trasiga relationer.
Det svåra är att hitta balansen. För stress är även en viktig del av livet och ett sätt för människan att hantera svåra situationer. Hela vår kropp är gjord för viss ansträngning men det är när vi missar att även ge kroppen vila och återhämtning som vi är fel ute.

Viktig signal vid stress

En viktig signal som kroppen ger oss är när sömnen påverkas och du börjar må sämre. Du blir kanske trött och ledsen. Du får huvudvärk, värk i axlar och rygg, magbesvär eller högt blodtryck. Eftersom stress påverkar på så många olika sätt påverkas även din kropp på olika sätt.

Kraven på oss i samhället ökar. Det är svårt att säga nej. Din sociala kalender blir kanske lätt full. Och närvaron på sociala medier spär på känslan av otillräcklighet och när vi börjar jämföra oss med varandra skapar det också en känsla av utanförskap. Hur orkar de göra allt det där?
Du behöver helt enkelt se över din livsstil och din livssituation. Vilket inte alltid såklart är det lättaste. Ibland kanske vi tror att vi gör helt rätt men vad kroppen behöver är något helt annat.
När vilar du? Ger återhämtning till din kropp? Du tänker att återhämtning är ett långt löppass i skogen, men din kropp kanske behöver en lugn promenad för att sedan faktiskt sova en stund på eftermiddagen.

Mer balanserad vardag

Här kommer därför några tips på vad du kan göra för en mer balanserad vardag.
Ett sätt att börja på är att skriva ner en lista på alla situationer som stressar dig. Fundera vidare på vilka krav som ställs på dig, både i ditt arbete och i dina relationer.

  • Öva på att säga nej till sånt som du egentligen inte vill göra
  • Lär dig några andningsövningar
  • Försök att få till nya sovrutiner. Sömnen är oerhört viktig för kroppens återhämtning
  • Fundera över dina alkoholvanor
  • Gör sånt som du gillar. Lägg tid på saker som känns roliga och meningsfulla.
  • Försök att få in mjuk rörelse i din vardag. Kan vara allt från promenader till simning.
  • Det viktiga är också att du får friskt luft. Varför inte ta en promenad i skogen eller i en park.
  • Ät varierat och en väl balanserad kost med mycket grönsaker och frukt.

Ta hjälp av en coach

Vi människor är väldigt bra på att härda ut. Vänta ut det som gör ont. Köra på. Vi har tyvärr svårt att fråga om hjälp. Men att ta hjälp av en coach kan göra hela skillnaden för dig och ditt mående. Vi är just experter på att hjälpa dig ändra ditt mindset och bryta dina vanor. En hälsocoach har fått bra verktyg för att kunna hjälpa de förändringar som du kanske måste göra.

Långvarig stress är tyvärr farlig för oss. Det kan leda till allvarliga sjukdomar och även långtidssjukskrivningar.
Jag tar gärna ett helt förutsättningslöst samtal för att se om jag är den coach som kan hjälpa dig.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram